Norsktoppen 1987 - vinnermelodiene: "Overload. & Santorini" Shatoo.

Gruppa Shatoo besto opprinnelig av fire unge gutter i alderen 15-17 år fra Asker og Halden;  Per Aksel Lundgren, Calle Markussen, Dag Brandth og Øyvind Haavik. Gutta i Drama fra Larvik hadde hatt braksuksess, nå kom det et nytt tenåringsband som virkelig tok Norge med storm. Der Drama hadde virket litt keitete og ikke hadde bygget så mye image, kom Shatoo med ferdig pakke. Gutta leverte synthpop som trenden var, og hadde et klart image. Det lå bilder klare som passet til magasiner og blader, og postere ble hengt opp på veggene i mange tenåringsrom. Gruppa fulgte moter og trender, og lagde musikkvideoer som fulgte de mest populære låtene. 

Per Aksel Lundgren hoppet av prosjektet, og bandet ble en trio, med Dag Brandth som hovedvokalist og frontfigur. Han sendte inn en demo til Slagerfabrikken, som allerede hadde Drama og Creation under kontrakt. Shatoos manager ble Lars Erik Høel, som også var manager for Creation. Shatoos mål var å satse på det norske platemarkedet, en internasjonal lansering var ikke planen i første omgang. Strategien skulle vise seg å slå til. 

Debutalbumet "A True Story" kom ut i 1987, med svenske Ulf Wahlberg som lydtekniker og produsent. Albumet ble en braksuksess, Shatoo var overalt og solgte lassevis av plater. Albumet lå 13 uker på VG-lista, med 6. plass som beste resultat. Flere av låtene fra plata gjorde det bra på både Ti i Skuddet og på Norsktoppen, og gruppa vant alskens popularitetskåringer. 

Dag Brandth var ikke bare bandets fortfigur, men han skrev alle gruppas melodier og tekster, og arrangerte det meste av musikken. "Overload" ble også ble gitt ut som maxisingel, og kom inn på Norsktoppen 22. august 1987, og gikk til topps uka etter. Shatoo satte ny rekord med elleve uker på rad på førsteplass på Norsktoppen i 1987. En rekord som skulle holde lenge. "Overload" lå inn på Norsktoppen i 11 uker.

Samtidig hadde de også låta "Santorini" inne på lista. Den avløste "Overload" på førsteplass etter ti uker. Det ble en uke på topp for "Santorini, og elleve uker til sammen på Norsktoppen. Låta var et av sporene på debutalbumet, og kom også ut på singelplate. "Santorini" kom rett inn på andreplass Norsktoppen 12. september 1987, på plassen bak "Overload." "Santorini" fikk en uke på Norsktoppen, og lå inne på lista i elleve uker. "Santorini" ble promotert med en musikkvideo. Du kan høre sangene her: "Overload" og "Santorini."
 
Shtaoos øvrige sanger på Norsktoppen i1987:
"Dangertown." M & T: Dag Brandth. Sangen kom ikke inn blant de åtte beste på lista, og gikk ikek videre til neste program.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.