Norsktoppen 1986 - årets første liste: "En og en er to." Ole I'Dole.

Ole Evenrud fra Halden platedebuterte i 1982, som 19-åring, med singelen "Det va'kke min skyld." Den ble først gitt ut lokalt i hans hjemby Halden, og solgte i overkant av 150 eksemplarer, men så ble den spilt i "Ti i skuddet" og dermed var det gjort. Et bredt publikum fikk sansen for den unge rockerebellen fra Halden, og Ole I Dole ble brått landskjent og fikk platekontrakt. Hans første soloalbum, "Blond og Billig", kom ut på Ole A. Sørlies platemerke NotaBene Records i 1983. LP-en lå sju uker på VG-lista, med en åttendeplass som beste resultat. Hans andre LP- "Propaganda" fikk langt fra samme salgstall, men Ole I'Dole levde opp til rollen som rebell, da to av hans låter ikke fikk bli spilt i NRK. Norsktoppredaksjonen hadde nektet å la "Hvis jeg var Gud" få prøve seg på lista, men han slapp til i ungdomsprogrammet "Flimra" på TV. Sentralt i NRK, besluttet man å forby spilling av låta "Ayatollah", som var et satirisk stikk til predikanten Hans Bratterud og hans omstridte virksomhet. LP nummer to, "Propaganda", kom også ut på NotaBene Records. "En og en er to" var skrevet av Ole Evenrud og Trond Holter. (Sistnevnte skulle senere bli kjent som medlem av WigWam.) Låta kom inn på Norsktopplista 29.november 1985, og under programmets første utgave i 1986, lå låta på en åttendeplass. Ole I'Dole var da inne i sin femte uke på lista, uten å ha hevdet seg i toppen. Men, han klamret seg fast, og fikk være på lista i maksimaltiden på åtte uker, med sjetteplass som beste resultat. Ole I'Dole hadde etablert seg som låtskriver, og flere norske artister bestilte sanger fra ham, og han begynte å produsere for andre. Han dro til USA for å planlegge sin neste LP-plate, som skulle lanseres internasjonalt. "Idolator" ble spilt inn og gitt ut på RCA Victor i 1986. Du kan høre sangen her " En og en er to."

Ole I'Doles øvrige sanger på Norsktoppen 1986, som artist: 

"Nature." M & T: Lasse Lindbom/Erik Magnus Lindberg/Maybritte Nicklasson/Ole Evenrud. Antall uker på lista: 1.Beste resultat: 5.plass.*

"X-Ray Specs." M & T: Ole Evenrud. Antall uker på lista: 1.Beste resultat: 7.plass.**

* fra og med 10.mai var det lov med engelskspråklige sanger på lista, ** Fra 10.mai vard et bare de fem beste låtene på lista som gikk videre til neste program.









Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.