Norsktoppen 1974 - vinnerne: "Høvlerivisa." Vømmøl Spellmannslag.

Da "Høvlerivisa" inntok førsteplassen på Norsktoppen 15. juni 1974, var det 13 uker siden sist en originalskrevet, norsk låt hadde vunnet. Den forrige var "Nyforelsket 70 år" av Benny Borg og Arne Riis. Vømmøl Spellmannslag var en gruppe som skapte sitt eget univers rundt sangene sine. Med debutalbumet "Vømmøl'n" kom det et hefte, utformet som en lokalavis fra det fiktive samfunnet "Vømmøl."  Gruppa fremførte sanger og tekster der fiktive karakterer gikk igjen. Dette ble en stor suksess. Vømmøl Spellmannslag ble dannet i 1973 av Hans Rotmo. Han var blitt 25 år og allerede en etablert komponist og visesanger, og var fra før en drivkraft i visemiljøet på hjemstedet Verdal. Hans Rotmo flyttet til Oslo for å studere, og på Blinder'n fant han venner med samme interesse for musikk, og sammen dannet de Vømmøl Spellmannslag. De fire medlemmene hadde rollenavn som de brukte både på platecoveret og under liveopptredner. Hans Rotmos alias var Kristian Schravlevold. Reidar Vømmølbakken var Hans Reidar Løkken fra Sør- Fron, han var 21 år da gruppa ble dannet, og spilte mandolin, bass og saksofon. Peder Storvømmølvold var aliaset til Geir Solheim, en student på 22 år fra Mo i Rana. Han ble gruppas gitarist. Sistemann i kvartetten, var Birger Skruddusvingen som ble rollenavnet til Leiv Prestvik . Han var 24 år og bassist. Alle fire bidro med koring og sang mens Hans Rotmo var gruppas frontfigur og den som var hovedvokalist på de fleste av gruppas innspillinger. Han skrev også gruppas låter. Vømmøl Spellmannslag brukte politisk satire som virkemiddel i sine tekster, og gruppas ideologi var forankret godt ute på vesntresiden. Debutplata kom ut på det idealistiske plateselskapet Mai, og LP-en var produsert av Harald Are Lund. Til å være en gruppe som forfektet de ikke-kommersielle verdiene i samfunnet generelt og platebransjen spesielt,, må det ha vært litt irriterende at konseptet ble så til de grader en suksess. Flere av gruppas låter kom på Norsktoppen, og gruppa fikk mange spillejobber, og var stadig å se i TV og ble hyppig spilt i radio. Debutalbumet solgte godt og ble liggende på VGs albumliste i 15 uker, med en tredjeplass som beste resultat. Dermed måtte gruppa ta innover seg at de tjente gode penger på musikken og konseptet "Vømmøl". Dette tok de med seg videre, og findyrket universet slik at Vømmøl sto for en mer generell samfunnsatire og kunne sparke i alle retninger.. "Høvlerivisa" var en av flere sanger fra debutalbumet som skulle gjøre det bra på Norsktoppen. Sangen er blitt en klassiker, og blir fortsatt ofte spilt i norsk radio. "Høvlerivisa" kom inn på en andreplass på Norsktoppen 18. mai 1974, og lå lenge og vaket helt i toppen, før sangen vant i sin femte uke. Det ble med denne ene topplasseringen på lista. Totalt lå Vømmøl Spellmannslag på Norsktoppen i ti uker med "Høvlerivisa". Ti uker var maksimaltiden for en sang på  Norsktoppen i 1974.Du kan høre sangen her: "Høvlerivisa."  

Vømmøl Spellmannslags øvrige plasseringer på Norsktoppen 1974:

"Tango kapital." T & M: Kristian Schravlevold, alias Hans Rotmo. Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista, og gikk ikke videre til neste program.

"Peder og Hammarforsens brus." T & M: Kristian Schravlevold, alias Hans Rotmo. Antall uker på lista: 10. Beste resultat: 1. plass. 




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.