Norsktoppen 1974- vinnerne: "Nyforelsket 70 år." Inger Lise Rypdal.

1974 ble Inger Lise Rypdals store år på Norsktoppen, og hun vant med nesten hver eneste sang som ble prøvd på lista. Det var NRKs lyttere som avgjorde resultatet, så Norsktoppen var et popularitetsbarometer. Sett i lys av det, var Inger Lise Rypdal uten sidestykke Norges mest populære artist. Med "Nyforelsket 70 år" vant Inger Lise Rypdal  Norsktoppen for andre gang i 1974..Første seier var med sangen "En spennende dag for Josefine", som også vant den siste utgaven i 1973. Sangen lå maksimaltiden på 10 uker på Norsktoppen og fikk en seier 26. januar 1974. "En spennende dag for Josefine" var skrevet av Benny Borg og Arne Riis. 26. januar 1974 ble det dobbelt triumf for Rypdal, Borg og Riis. For, på andreplass på lista  debuterte "Nyforelsket 70 år". Samme låtskrivere, samme vokalist, og i Norsktoppens utgave 2. februar 1974, byttet sangene plass. "Nyforelsket 70 år" klatret til topps og ble der i fire uker. Sangen fikk maksimaltiden på 10 uker på lista, fem av dem på topp. Mot slutten av perioden fikk Inger Lise Rypdal igjen to sanger inn på lista, da "Ha det bra, vi sees i morgen" kom inn på Norsktoppen, også den gikk helt til topps. Benny Borg og Arne Riis varemerke ble sentimentale ballader, noe som slo svært godt an. "Nyforelsket 70 år" var med på Inger Lise Rypdals andre soloalbum, "Fra 4 til 70." LP-platen ble hennes store gjennombrudd som popartist, og lå 23 uker på VG lista, med andreplass som beste resultat. Platen kom ut på Talent, samme selskap som ga ut plateserien "Treff", der Inger Lise Rypdal medvirket.  Produsent for plata var Arve Sigvaldsen, og Pete Knutsen hadde arrangert musikken. "Nyforelsket 70 år" ble også utgitt på singelplate, med "Regn" på b-siden. også denne sangen skulle etter hvert innta seierspallen på Norsktoppen. LP-en "Fra 4 til 70" ble belønnet med en Spellemannpris, for øvrig Inger Lise Rypdals eneste nominasjon, til tross for at hennes kommende platealbum var godt produsert, holdt høy kvalitet og solgte godt. (Popularitet var ikke synonymt med å vinne en Spellemannpris. På 70 tallet virket det som om godt platesalg var negativt når det gjaldt å bli nominert.)  Fire av låtene fra LP-platen "Fra 4 til 70" gikk til topps på Norsktoppen, noe som aldri skjedde, verken før eller senere. "Fra 4 til 70" er dermed det popalbumet gjennom tidene med størst suksess på Norsktoppen. Det skulle bli mer av det, for Inger Lise Rypdals suksess på Norsktoppen i 1974 hadde bare så vidt begynt. Du kan høre sangen her: "Nyforelsket 70 år."   
Inger Lise Rypdals øvrige plasseringer på Norsktoppen 1974:

"En spennede dag for Josefine." M: Benny Borg. T: Benny Borg/Arne Riis. Antall uker på lista (1974):6
Beste plassering  (1974): 1. plass.
"Ha det bra, vi sees i morgen."  Duett med Stein Ingebrigsten. M & T: Dion DeMucci. Norsk tekst: Arve Sigvaldsen. Antall uker på lista: 8.  Beste plassering: 1. plass.
"Regn."  ("Rain.") M & T: Josè Feliciano. Norsk tekst: Arve Sigvaldsen. 
"Er det plass for oss alle?" M: Ivar Børsum. T: Paul Cappelen. Antall uker på lista (1974): 7. Beste plassering (1974): 4.plass.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.