Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Inkululeko." Jørn Hoel.

10. mai 1986 ble Norsktoppen ny. Programmet hadde gått nærmest uforandret siden 1973, og hadde ikke fulgt med på utviklingen av det norske platemarkedet. NRK var fremdeles Norges eneste, riksdekkende radiokanal, men konkurransen ble hard fra ymse nærradioer rundt om i landet. Plateselskapene så ikke på Norsktoppen som en relevant lanseringskanal lengre, og programmet måtte fornyes. "Nye Norsktoppen" hadde sin første sending 10. mai 1986. Dette ble de største endringene:    Melodier kunne ha tekster på hvilket som helst språk, men minst en av artistene eller opphavspersonene måtte vært fra Norge. Plateinnspillingen måtte lanseres på det norske markedet.                                      Programmets sendetidspunkt ble flyttet fra fredag til lørdag. Tidsbegrensingen på maksimalt åtte uker å lista, ble opphevet. Antallet sanger som gikk videre fra en uke til neste, ble redusert til fem.                      (Tomboy og a-ha ble de to første gruppene på Norsktopplista med tekst på et annet språk enn norsk.)    

Den første vinnerlåta i den nye programformen, ble Jørn Hoel med "Inkululeko.",  med tekst og melodi av David Chocron. Sangen hadde blitt nummer to i den norske Grand Prix finalen dette året, stemt frem av et utvalg folkejuryer rundt i landet. Les mer om Grand Prix deltagelsen her: "Jørn Hoel i MGP:" (Dette er til nå Jørn Hoels eneste forsøk i Melodi Grand Prix.) Vinneren ble Ketil Stokkan med "Romeo", men det ble Jørn Hoel som fikk den største hiten blant de ti finalelåtene. "Inkululeko" hadde vokale bidrag av David Chocron, Steinar Albrigtsen og Terry Heart. Sangen kom ut å singelplate på Polydor, med Arvid Esperø som produsent. B-siden inneholdt låta "Hold mæ", med tekst og melodi av Jørn Hoel og Hans Petter Gundersen. "Inkululeko" ble Jørn Hoels store gjennombrudd, og han ble Norges mest populære, mannlige popartist. Han fikk solid drahjelp ved å synge "Har en drøm", som var tittelkuttet til Wam og Vennerøds film "Drømmeslottet", som også ble lansert i 1986."Inkululeko" kom rett inn på førsteplass på Norsktoppen 10. mai 1986, men havnet å sjetteplass i uke to på lista, og gikk ikke videre til neste program. Men, det plaget ikke Jørn Hole noe særlig, for han skulle komme sterkere tilbake på lista senere på året. "Inkululeko" ble en av de mest spilte, norskspråklige poplåtene i norsk radio i 1986. Du kan høre sangen her: "Inkululeko."

Jørn Hoels øvrige sanger på Norsktoppen i 1986:

"Har en drøm." M: Svein Gundersen. T: Trygve Hoff. Antall uker på lista i 1986: 8. Beste resultat i 1986: 1. plass. (Låta lå på lista også  i 1987.)



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.