Norsktoppen 1982 - vinnermelodiene: "Blå lys." Vazelina Bilopphøggers

Vazelina Bilopphøggers hadde hatt en drømmestart med debutalbumet "24 timers service" fra 1980, og vant Norsktoppen for første gang samme året med "Gi meg fri i kveld."  Album nummer to, "Slitin' i knea" ble ikke en like stor salgssuksess, men nå var Vazelina i siget i siget med det tredje albumet. "Blå lys" ble lansert tidlig på høsten 1982, og ble gruppas siste plate på Phillips. LP-plata fikk 19 uker på VG-lista, med 15. plass som beste resultat. (Gruppa lykkes aldri med å toppe VG lista, beste resultat var og ble andreplassen med debutalbumet. Forbausende nok var  de bare en gang på singellista.) Gruppa hadde vært i London og spilt inn albumet "Blå lys". Jan Paulsen var platas produsent. Vazelina hadde tatt farvel med to medlemmer som ønsket å gå andre veier, blant dem var vokalisten Bjørn Berg. Nå var Viggo Sandvik ny frontfigur, og hans særegne stemme skulle bli gruppas fremste varemerke. Det andre medlemmet som forlot gruppa, var bassist Torbjørn Nicolaysen. Inn kom Rune Endal. De øvrige medlemmene, var Eldar Vågan, Jan Paulsen og Arnulf Paulsen- (For øvrig ikke i slekt på tross av likt etternavn.) Mens gruppa var i London i 1982, møtte de legenden Bo Diddley, som ble med dem i studio som gjestemusiker på en av sangene.  "Blå lys" ble gruppas andre vinnermelodi på Norsktoppen, og den første med Viggo Sandvik i front. Originalen var verdenshiten "Blue Moon", komponert av Richard Rodgers og med tekst av Lorentz Hart. Den ble gitt ut første gang i 1934, og ble en klassiker, gjort i utallige versjoner. Eldar Vågan hadde skrevet teksten til Vazelina Bilopphøggers versjon, og den ble tittelsporet på LP-platen. "Blå lys" kom også på singelplate, med "En påså med øl" på b-siden. Sangen kom rett inn på førsteplass på Norsktoppen 15. oktober 1982. Akkurat denne utgaven av programmet ble nesten til "Toten-toppen." Vazelina fra Gjøvik lå på førsteplass foran "Totenpopens superstjerne", Inger Lise Rypdal. Hun var inne på lista med "Ikke gråt for min skyld."  Eldar Vågan skulle komme til å konkurrere med seg selv på Norsktoppen. Senere på året gikk han inn å lista med sangen "Pultost", hentet fra hans første soloalbum, "Trøbbel.", som også kom ut i 1982. Det var samtidig som Vazelina Bilopphøggers lå på lista. Det var et godt år på Norsktoppen for musikere fra Gjøvik og nær omegn. "Blå lys" fikk fire uker på førsteplass, og var på lista i maksimaltiden på åtte uker. Vazelina var i siget, trakk fulle hus på sine konserter, som ikke var rene konserter, men show med masse humor. De dro etter hvert til Nashville i USA for å spille inn en ny plate. "På tur" som skulle være klar til utgivelse i 1983. Til da, hadde de også byttet plateselskap. I 1982 var bandet på "evig" turne og gjengangere både i radio og på TV. "Blå lys" er blitt en av gruppas største hits. I podcasten "Eventyret om Vazelina Bilopphøggers" kan du høre hele historien om gruppas eventyrlige suksess. Du kan høre sangen her: "Blå lys."



Vazelina Bilopphøggers øvrige sanger på Norsktoppen 1982: 

"Borghild." ("Who put the Bomp in The Bomp Bomp Bomp".) M & T: Barry Mann/ Gerry Goffin.  Norsk tekst: Jan Paulsen. Antall uker på lista: 3 *  Beste resultat: 2. plass  * snagne lå på lista i5 uker i 1981. 

"Østbys gammaldans." ("Hernandos Hideaway.") M & T: Richard Alder/Jerry Ross. Norsk tekst: Viggo Sandvik/Eldar Vågan.  Antall uker på lista: 1. Beste resultat: 3. plass.



Eldar Vågans øvrige sanger på Norsktoppen 1982:

 "Pultost." M & T: Eldar Vågan. Antall uker på lista: 3 *  Beste resultat: 7. plass. *Sangen  lå også på lista i 1983. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.