Norsktoppen 1982 - vinnermelodiene: "Rio de Janeiro." Åge Aleksandersen og Sambandet.

 I 1981 fikk Åge Aleksandersen sitt store gjennombrudd under eget navn, men med Sambandet som trofaste følgesvenner. Han vant Norsktoppen for første gang med "Gjennomsnittsmainn." Utover åttitallet skulle rocker'n fra Namsos bli Norges store hitmaker. Hans nyeste LP-plate, "Dains me mæ", kom ut i 1982, og  ble en stor  suksess. LP-en lå  24 uker på VGs albumliste med tredjeplass som beste resultat. Åge Aleksandersen var landet rundt på spillejobber, var stadig i TV og han ble mye spilt i radio. Etter hvert skulle han også bli en gjenganger på Norsktopplistene. Han hadde startet eget plateselskap og tok full kontroll over eget materiale, tok hånd om sine egen rettigheter og produserte innspillingene sine selv.  "Dains me mæ" ble hans første utgivelse på eget selskap. Han etablerte det sammen med Gunnar Hordvik, Hans Rotmo og Terje Tysland. Det het først Norsk Plateselskap A/S, før Hordvik og Aleksandersen kjøpte ut de andre og drev videre som Plateselskapet A/S. 

"Dains me mæ", var et dobbeltalbum. Side en og to besto av studioproduserte låter, mens side tre og fire var liveopptak. En av sangene på plata var "Rio de Janeiro." Sangen hadde tekst og melodi av Åge Aleksandersen, og kom rett inn på førsteplass Norsktoppen 23. april 1982. Deretter ble det to uker på andreplass, bak Grand Prix vinneren "Adieu", før Aleksandersen igjen inntok toppen av lista i to uker. Sangen lå inne på lista i maksimaltiden på åtte uker, med tre førsteplasser som høydepunkt. 

Sambandet, som backet Åge Aleksandersen,  besto av Tor Evensen på bass, Lasse Hafreager på tangenter, Gunnar Pedersen på gitar, Bjørn Røstad på saksofon og Knut Stensholm var trommeslager. De bidro også på  kor og vokal og ymse rytmeinstrumenter. Åge Aleksandersen hadde blitt belønnet med en Spellemannpris for albumet "Ramp" fra 1981. Kritikere og platekjøpere var stort sett enige om at "Dains me mæ" var et bedre album enn "Ramp", så forbauselsen var stor da plata ikke ble nominert til Spellemanprisen for 1982. I stedet ble Åge Aleksandersen  tildelt "Juryens Hederspris."  

Åge Aleksandersen bodde i Trondheim og hadde sitt innspillingsstudio der. Han ble en spydspiss for Trondheims musikkliv, og mange unge artister fikk økt selvtillit og tilgang på verdifull kompetanse ved at de fikk leie studio til sine innspillinger. Var de heldige traff de Åge selv , og fikk råd og innspill på veien. Åge Aleksandersen ble den ubestridte kongen av norsk pop og rock gjennom åttitallet, men hadde ikke helt nådd toppen ennå. Den skulle komme to år senere. Tre ganger i løpet av 1982, konkurrerte Åge Aleksandersen  med sin fetter Frank Aleksandersen om å bli best på Norsktoppen.  Fetter Frank klarte ikke å hevde seg i duellen, Åge Aleksandersen ble for sterk, Du kan høre sangen her: "Rio de Janeiro."

Åge Aleksandersens øvrige sanger på Norsktoppen, som artist:

"Dains me dæ." Tekst og melodi: Åge Aleksansersen. Antall uker på lista: 8. Beste resultat: 1.plass.

"Hain va 7." Tekst og melodi: Åge Aleksansersen. Antall uker på lista: Beste resultat: 






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.