Norsktoppen 1982 - vinnermelodiene: "Adieu"- Jahn Teigen og Anita Skorgan

Det lå en bevisst strategi bak Jahn Teigens Grand Prix deltagelse i 1982, for en ny duo skulle lanseres, også utenfor landets grenser. Den norske Grand Prix finalen  dette året var en slags hybrid, det virket som om NRK ikke helt klarte å bestemme seg for hvilken form finalen skulle ha og lagde en god blanding. Enkelte var kritiske og mente at dette egentlig bare var en "liksomfinale", og at NRK like så godt kunne sendt "Adieu" direkte til den internasjonale finalen, uten konkurranse. Du kan lese detaljene rundt finalen her: "Adieu - MGP 1982."  Anita Skorgan og Jahn Teigen var Norges desidert største popstjerner som solister, nå ble de en superduo. Det ble lagt planer for en internasjonal lansering, og "Adieu" var første skritt på veien. Sangen hadde tekst av Herodes Falsk og melodi av Jahn Teigen, og var opprinnelig en sang Teigen sang alene. Han var eneste direktekvalifiserte artist til Melodi Grand Prix i 1982, mens alle de andre ni bidragene til finalen, måtte igjennom kvalifiseringsrunder. Alle trodde at Jahn teigen skulle synge alene, så overraskelsen var stor da sangen be omarrangert og plutselig ble en duett. Skorgan og Teigen gjorde rent bord og vant finalen overlegent. De reiste til den internasjonale finalen i Harrogate i England og ble nummer tolv. Det var en kraftig nedtur, for NRK hadde hentet inn en professor som skulle gi dem oppskriften på en vinnerlåt, og hadde håpet på en topplassering etter mange magre år. Pressen hang seg på og tippet seier. "Adieu" kom ut å singelplate, med engelsk versjon på A-siden. "Tell me", mens "Adieu" var på B-siden. Norske Grand Prix vinnere gjorde sjelden suksess på Norsktoppen. "Adieu" ble den tredje Grand Prix vinneren, av til da ti, som lykkes med å vinne Norsktoppen. Anita Skorgan var til nå den eneste norske artist som hadde vunnet både den norske Grand Prix finalen og Norsktoppen. Hun gikk til topps med "Casanova"  i 1977 og "Oliver" i 1979. Hun er fremdeles eneste artist som har gått til topps med alle sine vinnerbidrag til Melodi Grand Prix. (Hun skulle senere gå til topps med to sanger til.) For Jahn Teigen ble det er godt år på Norsktoppen. Han var inne på lista også som solist og med Prima Vera. "Adieu" kom rett inn på førsteplass på Norsktoppen 30. april 1982. det ble to uker på topp, og åtte uker på lista totalt. I tillegg lå "Adieu" seks uker på VGs singelliste, med tredjeplass som beste resultat. Grand Prix deltagelsen ga mersmak, og Skorgan og Teigen skulle samarbeide videre om å vinne Melodi Grand Prix i 1983. De skulle også samarbeide om plata "Cheek to Cheek", men før det, kom Jahn Teigen ut med soloplata "Klar dag/Instamatik." "Adieu" var et av sporene på denne LP-en. "Adieu" ble Anita Skorgans  ellevte vinnerlåt på Norsktoppen, mens for Jahn Teigen ble det hans sjette låt på topp. (To av dem var med Prima Vera.)  Du kan høre sangen her: "Adieu."

Jahn Teigens øvrige låter på Norsktoppen 1982, som artist: 

"Ra-ta-ta - det blir krig."  med Prima Vera. ("Pata,Pata") M & T: Ragovoy/Makeba. Norsk tekst: Prima Vera. Antall uker på lista: 8. Beste resultat: 2.plass.

"Livets lek." M & T; Jahn Teigen/ Herodes Falsk. Antall uker på lista: 8.  Beste resultat: 1. plass.

Anita Skorgans øvrige låter på Norsktoppen 1982, som artist: 

"Hvor er du nå?"  M & T: Finn Kalvik/Torstein Bieler. Antall uker på lista - 82*: 2. Beste resultat -82: 3.plass. (Sangen lå på lista i seks uker i 1981.)

"Oss er alt vi har." M & T: Lars Kilevold. Antall uker på lista: 8.  Beste resultat: 3. plass.

"Farvel." M & T: Jahn Teigen & Lars Kilevold. Antall uker på lista: 2. Beste resultat: 8.plass.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.