Norsktoppen 1981 - vinnermelodiene: "Radio." Stavangerensemblet.

Uoffisielt kalles gruppa for "Stavangerensemblet 1" og Stavangerensemblet 2", i følge nettsiden Rogalyd. Dette viser til gruppas originalbesetning, og endring. Gruppa besto av voksne musikere fra Stavangerområdet, som kom sammen i 1974. Det var høyt energinivå og stor rockefaktor på scenen. Gruppa gjorde noen endringer i besetningen, og platedebuten kom i 1979 med "Ta ein kjangs!" Plata ble innspilt i det nyetablerte Staccato Studio i Stavanger, og den nye rockebølgen fra byen, var et faktum. Til nå hadde en Nordnorsk rockebølge skylt over Norsktoppen, med band som January, Zoo, Unit Five og dansebandet Albatross. Nå sto Rogaland for tur, og Stavangerensemble, med den etter hvert legendariske Frode Rønli i spissen, åpnet dører med dynamitt. Kraftlaget fant veien til NRK TV, og dermed var det gjort. Gruppa fikk positiv drahjelp av plateselskapet Mai til distribusjon, og det førte igjen til fast kontrakt. "Ta en kjangs!" ble nominert til en Spellemannpris. De fire i bandet var klare med sin andre LP-plate. "Ska det ver... så ska det ver!", som ble gitt ut på Mai, og var produsert av gruppa selv. På dette tidspunktet, besto Stavangerensemblet av frontfigur Frode Rønli på vokal, Anders Bru på gitar og diverse annet. Øystein Eldøy på bass og Knut Køningsberg på trommer. Alle bidro på vokal, var låtskrivere og produsenter. Deres nasjonale gjennombrudd kom med låta "Radio." Anders Bru hadde komponert melodien, mens dikteren og forfatteren Gunnar Magne Roalkvam skrev teksten. Frode Rønlis karakteristiske frasering og kraftvokal ga låta særpreg og det nasjonale gjennombruddet var et faktum. "Radio" var det mest rocka som hadde klart å vinne Norsktoppen så langt. Sangen kom inn på sjuendeplass lista 21. august 1981"Radio" klatret sakte men sikkert på lista, før "mirakelet" skjedde, en rockegruppa som sang på rogalandsdialekt vant Norsktoppen!  Dette ble svært viktig for rockemiljøet i og rundt Stavanger, for ikke lenge etterpå skulle gruppa Asfalt gjenta bragden, mens Mods også gjorde det skarpt på lista. Stavangerensemblet lå på Norsktoppen i maksimaltiden på åtte uker, og var på førsteplass i de to siste. "Radio" ble gruppas eneste topplassering på Norsktoppen. Gruppa ble travelt opptatt med livespillinger, og i platestudio. De spilte inn albumet "30 års krigen" med tekst og musikk av Ketil Bjørnstad. Dette var et "utkast" til en rockeopera, som dessverre aldri ble fullført. Gruppa jobbet også med albumet "På bommen", som ble klart for utgivelse i 1982. LP-en "Ska det ver.. så ska det ver!" lå 23 uker på VGs albumliste, med sjetteplass som beste resultat. Du kan høre sangen her: "Radio."

Stavangerensemblets øvrige sanger på Norsktoppen 1981:

"Perler for svin." M & T: Anders Bru & Tor Salomonsen. Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista, og gikk ikke videre til enste program. 

"Smått e' gott." M & T: Anders Bru/Gunnar Magne Roalkvam. Antall uker på lista: 6. Beste resultat: 4.plass.

"Foggel i dag." M & T: Gunnar Magne Roalkvam. Antall uker på lista: 1. Beste resultat: 9.plass.

"Kvellen va kalle."   Anders Bru/Gunnar Magne Roalkvam. Antall uker på lista: 8 Beste resultat: 2.plass.  (Sangen lå på lista i årsskiftet 1981-82.)






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.