Norsktoppen 1977 - årets første liste: "Sangen til deg." Finn Kalvik.

Finn Kalviks fjerde soloalbum "Fyll mine seil" kom ut på platemerket Polydor i 1976. Plata inneholdt 11 originalskrevne sanger, og en coverlåt. Av en eller annen grunn ble den valgt ut til Norsktoppen, fremfor de nyskrevne sangene. Det var plateselskapene som valgte ut hvilke sanger de ønsker vurdert til Norsktoppen, og de tenkte vel at utvalgsjuryen kanskje likte sanger som allerede hadde vært hits internasjonalt, fremfor norske sanger. Det samme skjedde med Wenche Myhres Spellemannprisvinnende album fra 1976. Dette albumet inneholdt noen av de fineste komposisjonene til Jan Eggum, likevel ble det bare coverlåtene fra plata som ble sendt inn til Norsktoppen. Blant de ti låtene som kom inn på lista 7. januar 1977, var ni coverlåter med norsk tekst. Kun en av sangene hadde tekst og melodi av en norsk opphavsmann. Finn Kalviks album kom ut på senhøsten 1976, og fikk fem uker på VGs albumliste, med 13. plass som beste resultat. LP-platen var en påkostet produksjon, produsert av mannen bak det kjente platemerket ECM, tyskeren Manfred Eicher. "Lydtrollmannen" Jan Erik Kongshaug var tekniker, og innspillingen foregikk i det internasjonalt anerkjente og legendariske Rosenborg Studio i Oslo. Det var mange musikere involvert, deriblant strykere fra Oslo Filharmoniske Orkester, som ble dirigert av platas produsent. Knut Riisnæs hadde ansvaret for orkesterarrangementene på albumet. Ellers var anerkjente musikere som Arild Andersen, Brynjar Hoff, Svein Christiansen og Jon Eberson å høre på plata, bak Finn Kalviks egen vokal og gitar. "Sangen til deg" hadde norsk tekst av Finn Kalvik, og originalen var Elton John og Bernie Taupins "Your Song." Originalen ble utgitt av Elton John i 1970, som b-side på singelen "Take me to the Pilot". I Finn Kalviks norske versjon kom sangen inn på Norsktoppen 3. desember 1976, På årets første liste i 1977, berget Finn Kalvik den tiende og siste plassen med et nødskrik. Den utvalgte folkejuryen stemte han frem med ett poengs margin til Einar Schanke, som havnet på 11. plass og dermed ikke gikk videre til neste program. Finn Kalvik klarte tre uker til på lista, og "Sangen til deg" gikk ut av lista 26. januar 1977 etter maksimaltiden på åtte uker. Beste plassering totalt var 6. plass. Finn Kalvik var i gang med sin femte LP-plate "Nederst mot himmelen" som skulle komme ut i 1977. Finn Kalvik hadde blitt nominert til Spellemannprisen i 1972, og man hadde vel håpet på en ny nominasjon med dette usedvanlig påkostede og lekkert produserte albumet. Det skjedde ikke. Det skulle ta 33 år til neste nominasjon kom. Finn Kalvik var allerede en gjenganger på Norsktoppen, men hadde til gode å gå helt til topps. Her kan du høre sangen: "Sangen til deg."

Finn Kalviks øvrige sanger på Norsktoppen, som artist:

"Ved peisen." (basert på et dikt av J.R.R. Tolkien.) M & norsk tekst: Finn Kalvik. Antall uker på lista: 1. Beste resultat: 10. plass.

"Vredens dag." M & T: Finn Kalvik. Antall uker på lista: 4. Beste resultat: 5. plass.

"Keiserens nye klær." M & T: Finn Kalvik. Sangen kom ikke inn blant de ti beste, og gikkd erfor ikke videre til neste program. 

"Lillesøster". M: Håkon Graf. T: Finn Kalvik. Antall uker på lista: 4.  (1 uke i 1977, 3 uker i 1978.) Beste resultat: 7. plass.





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.