Norsktoppen 1977 - årets første liste: "Syng og vær glad." Einar Schanke.

Einar Schanke fylte 50 år i 1977, og markerte jubileet med å gi ut sin første og eneste soloplate. Plata ble riktignok spilt inn og gitt ut i 1976, men han kom på Norsktoppen i jubileumsåret. Schanke var en nestor i norsk revy, og var direktør for Chat Noir og ABC-Teatret i Oslo. Han hadde tidligere vært ansvarlig utgiver for tre LP-plater, som var direkteopptak fra revyforestillinger på teatret. Einar Schanke hadde en lang musikalsk løpebane også utenom revyteatrene, og hadde bl a vært kapellmester på Det Norske Teatret, og hadde hatt eget jazzorkester. Han samarbeidet med tekstforfatter Alfred Næss, og sammen skrev de sanger til revyer og forestillinger, flere av dem er blitt klassikere. Sammen skrev de bl.a. "En god, gammel firkantet vals", som ble nummer to i den norske Melodi Grand Prix finalen i 1964. Direktørjobben på Chat Noir tok mye av Schankes tid, men han skrev flittig, og samlet noe av materialet på LP-platen "Einar Schankes Nevergreens." Den kom ut på hans eget plateselskap, "Camp Records", som også ga ut revyplatene fra Chat Noir. I tillegg sto han som ansvarlig utgiver og medvirket på flere plateutgivelser. Hans plateselskap var det første som ga ut en innspilling med Odd Børretzen, og han sto også ansvarlig for utgivelsen av Jon Eikemos LP-plate og Rolf Søders album med viser fra Oslo. Wesensteen LP-ene kom også ut på Einar Schankes platemerke. Einar Schanke skrev melodi, og Alfred Næss tekst til "Syng og vær glad", som ble bedre kjent som "Nå går det rett på dunken."  Sangen ble jevnlig spilt i radio. LP-platen var ikke ment for bestselgerlistene, men for et trofast jazz og revypublikum. LP-platen var produsert av Einar Schanke, i samarbeid med Frode Thingnæs, som også står for storbandarrangementene som ledsager Schankes vokal. Jan Erik Kongshaug og Hans Inge Jacobsen var lydteknikere på albumet. "Syng og vær glad" berget den tiende og siste plassen  på norsktopplista 24. desember 1976. Det ble med denne ene uken, for på den første lista i 1977, ble det 11. plass, og dermed var Schanke ute av Norskstoppen. Dette var for øvrig første gang han var på lista. Einar Schanke tok "nederlaget" med fatning, han hadde nok å gjøre som direktør for Chat Noir, der nye revyer skulle skrives og produseres. Du kan høre sangen her: "Syng og vær glad." 

Einar Schankes øvrige sanger på Norsktoppen 1977, som artist:

"Årene går."  M: Einar Schanke. T: Alfred Næss. Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista, og gikk ikke videre til neste program. 

"Nevergreen." M: Einar Schanke. T: Alfred Næss. Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista, og gikk ikke videre til neste program.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.