Norsktoppen 1975 - vinnermelodiene: "Den lille klovn". Anita Skorgan.

Anita Skorgans første LP plate - "Til en venn", kom ut på RCA i 1975. Med dette albumet slo hun igjennom som det nye, unge pophåpet i norsk musikkliv. Anita Skorgan var et av landets største pianotalenter, men hadde også sunget i flere år, bl a i NRKs pikekor, og fikk endelig vist frem den delen av sitt talent. Hun TV-debuterte som sanger i musikkspillet "Lille Idas blomster" , som ble sendt i NRK i 1968. Samme år fylte Anita Skorgan ti år, og fikk spille hovedrollen sammen med etablerte skuespillere som Knut Risan og Rolf Sand. Bjarne Amdahl skrev musikken, og stykket var basert på et eventyr av H.C Andersen. I 1972 ble hun kjent i både Norge og fødelandet Sverige (der hun bodde til hun var åtte år), da hun vant en talentkonkurranse på "Hylands Hörna", et underholdningsprogram som ble samsendt i Norge og Sverige. Du kan se Anita Skorgan medvirke her - "Hylands Hörna" spol frem til 51'30'' .Arne Bendiksen plukket henne opp og tilbød platekontrakt. Anita Skorgan dro til Japan for å spille konserter, og hennes platedebut, en EP med fire klassiske pianostykker,  kom ut i 1973. Platen ble spilt inn i Arne Bendiksens studio, med Jan Erik Kongshaug som lydtekniker. Bendiksen hadde planer om at Anita Skorgan skulle bli en pianist med popkomp, som spilte inn klassiske svisker i easy listening segmentet. Anita Skorgan ville gjerne dette, som 14 åring var det mye som var spennende. men hennes pianolærer Synnøve Løchen nektet plent. Dermed ble det ikke noe videre samarbeid med Bendiksen, noe han ganske sikkert angret bittert på da Anita Skorgan skulle vise seg å bli vår desidert mest populære, kvinnelige popstjerne bare noen få år etterpå. Hun ble plukket opp av RCA, og debuterte som sanger på plate med singelen "I en drømmeverden/Peppperkakekonebakesangen." Denne singelen kom også ut i 1973. Debutalbumet "Til en venn", inneholdt en god blanding av originalskrevne låter og coverversjoner av andres sanger. En av sangene som var skrevet spesielt for plata, var "Den lille klovn", med tekst og melodi av Arne Hagen. Ved siden av å skrive popmusikk, jobbet han som musikklærer på Ramstad Ungdomsskole  i Asker,  I 1975 var han 45 år og skrev sanger for mange norske artister. Han hadde vært med i flere Grand Prix finaler, og den første sangen han fikk gitt ut på plate, kom derfra. "Shake" ble nummer to i den norske Grand Prix finalen i 1967, og ble spilt inn på plate med Bente Aaseth. Men nå skrev han for Anita Skorgan. "Den lille klovn" var det første sporet på LP-platen, og kom inn på Norsktoppen 22. august 1975. Sangen lå og vaket i toppen, helt til det endelig ble seier i den åttende og siste uka sangen lå inne på lista. Åtte uker var maksimaltiden for en sang på Norsktoppen på den tiden. "Den lille klovn" fikk kort tid på toppen av lista, men Anita Skorgan skulle komme sterkere tilbake på Norsktoppen allerede året etter. "Den lille klovn ble Anita Skorgans første sang som kom inn på Norsktoppen. Her kan du høre sangen: "Den lille klovn" .  

Anita Skorgans øvrige sanger på Norsktoppen 1975:

"Min egen måne"  M & T:Ted Gärdestad & Kenneth Gärdestad. Norsk tekst: Arne Riis. Sangen kom ikke inn blant de åtte beste, og gikk ikke videre til neste program.

"Til deg". M: Anita Skorgan. T: Arne Hagen. Sangen kom ikke inn blant de åtte beste, og gikk ikke videre til neste program.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.