OCs Norsktoppblogg - Den første lista. 8.plass: "Ta min drøm." Anne Lise Gjøstøl

20. januar 1973 gikk programmet "Norsktoppen" på lufta for aller første gang i NRK radio. Meningen var å løfte frem norsk popmusikk med norske artister som sang på morsmålet. En av de "unge og lovende" popstjernene  var 21 år gamle Anne Lise Gjøstøl. Hun begynte i NRKs pikekor som åtteåring, og sang poplåter ved siden av sine studier på Statens Operahøgskole. Hun hadde gitt ut flere singelplater, og i 1972 var det tid for å spille inn en hel LP. Det var tydelig at det skulle satstes på Anne Lise Gjøstøl, for plateselskapet hennes, Colombia, fløy henne til London, der hun spilte inn deler av vokalsporene i det legendariske Abby Road Studio. Plata var tilpasset det man da trodde skulle bli det helt nye innen lyd, nemlig kvadrofoni. Det var lekre orkesterarrangementer til alle sangene, og det var den dyreste poplata som var produsert for en norsk artist til da. Anne Lise Gjøstøl hadde medvirket i Cliff Richards TV-show noen år tidligere. Der sang hun duett med ham, og programmet ble sendt over hele Europa. Derfor virker det underlig at når Anne Lise Gjøstøl først skulle spille inn plate i London, med det nyeste nye innen lydteknikk, at det ikke ble et engelskspråklig album for lansering internasjonalt. I stedet besto LP-en, med unntak av en norsk folketone, utelukkende av norskspråklige versjoner av amerikanske og svenske hits. Tydeligvis mente man at det fikk holde med det norske platemarkedet. Til gjengjeld fikk hun eget TV-show på NRK og ble hyret til å spille musikal i Danmark. Fra debut LP-en  ble tittelsporet "Ta min drøm" prøvd på Norkstoppen, og fikk plass på den aller første lista. Sangen er soundtracket til den første av "Gudfaren" filmene, som kom i 1972. Melodien er komponert av Nino Rota, og originalteksten er skrevet av Larry Kusik. Opprinnelig het  intsrumentallåta "Love Theme from The Godfather".  Da Andy Williams spilte den inn med Larry Kusiks tekst, het den "Speak Softly, Love," og ble en stor, internasjonal hit. Arne Riis skrev den norske teksten. "Ta min drøm" fikk folkets dom, og havnet på en delt åttendeplass på Norkstoppen med 42 poeng. Uken etter var Anne Lise Gjøstøl ute av listen, men i løpet av året  var flere sanger med henne på Norkstoppen, men ingen av de vant. Du kan høre sangen her: "Ta min drøm."
Anne Lise Gjøstøls øvrige sanger på Norsktoppen i 1973:
"Kjærlighet er..." Duett med Vidar Ottersen. 10 uker. Beste resultat: 2. plass.
"Du gir meg solskinn i mitt sinn." (You Are The Sunshine of mY Life") Melodi: Stevie Wonder. Norsk tekst: Kari Neegaard  Duett med Vidar Ottersen. 1 uke. Beste resultat: 7. plass.
"La meg i undring vandre." (I Don't Know How To Love Him.") Melodi: Andrew Lloyd- Webber. Norsk tekst: Arne Riis. 11. plass, kom ikke inn på lista.
                                     "Ta min drøm."  Melodi:  Nino Rota. Norsk tekst: Arne Riis.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.