Norsktoppen 1985 - vinnermelodiene: "Æ kjæm så vel i hau dæ". Four Jets.

Four Jets fra Trondheim var en av gjengangerne på Norsktoppen helt fra starten i 1973, og vant for første gang med "Herlige søndag" samme året. "Æ kjæm så vel i hau dæ" ble gruppas åttende vinnermelodi på Norsktoppen. Sangen ble gitt ut på albumet "Til alle", som kom ut på Marian Records i 1985, og platas produsent var Ole Vidar Lien. Four Jets hadde byttet besetning titt og ofte, og da "For alle" ble spilt inn i 1985, hadde gruppa fått to nye, kvinnelige frontfigurer. Four Jets mangeårige vokalist, Liv Mylius hadde valgt å trappe ned på turnèlivet, og gikk  nye veier. Four Jets, som nå besto av sju medlemmer, hadde hentet inn to nye, kvinnelige vokalister til å fronte bandet. 

I 1985 besto Four Jets av Anita Bogen og Bente Smaavik på vokal, begge fikk sin platedebut med Four Jets, Tor Brovold på vokal og munnspill, Jens Petter Søreng på diverse gitarer, Stein Haanshus på bass, Dag Olav Rasmussen på trommer og Svein Strugstad trakterte tangentene og var den som skrev flest låter for gruppa. (Svein Strugstad sto også bak Anita Skorgans låt "Casanova" som vant både den norske Melodi Grand Prix finalen og ble den første fra MGP til å vinne Norsktoppen, i 1977.) Alle bidro som korister. Albumet "Til alle" besto av et knippe coverlåter med norsk tekst, og noen egenkomponerte sanger. En av disse, var "Æ kjæm så vel i hau dæ". Sangen hadde tekst og melodi av Hans Løkken, som tidligere hadde vært med i Vømmøl Spelmannslag. Svein Strugstad var vokalist på "Æ kjæm så vel i hau dæ", og sangen kom inn på en tredjeplass på Norsktoppen 4. oktober 1985. Uka etter gikk Four Jets til topps og ble der i seks av åtte uker på lista. De fikk først to uker på rad på topp, før Lillebjørn Nilsen smatt inn og snek til seg en uke på førsteplass med "Alexander Kiellands Plass", før Four Jets igjen lå på topp i fire uker på rad. Åtte uker var maksimaltiden for en sang på Norsktoppen, så Four Jets gikk ut av lista mens de lå på topp. Gruppa reiste rundt på spillejobber, og var titt og ofte å høre i radio. De opptrådte innimellom på TV, og solgte jevnt med plater og kassetter. 

Tittelsporet på albumet "Til alle" var en norsk versjon av Tysklands bidrag til Eurovision Song Contest dette året, med norsk tekst av Arve Sigvaldsen. "Für Alle" var skrevet av Hanne Haller, ble fremført av gruppa Wind og var lenge med i tetstriden sammen med Bobbysocks. Det ble en andreplass til slutt. (Four Jets hadde tidligere gjort det godt på Norsktoppen med sine norske versjoner av Grand Prix hits, og en av disse, var  "Swiss Lady" ,som  lå sju av åtte uker på førsteplass på Norsktopplista i 1977.) "Æ kjem så vel i hau dæ" var Four Jets eneste sang på Norsktoppen i 1985. Du kan høre sangen her: "Æ kjem så vel i hau dæ."




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.