Norsktoppen - årets første liste 1974: "Aj, Aj, Aj." Torry Enghs og Dag Spantell.

Torry Enghs ble startet i 1969, av en gjeng spilleglade folk fra Toten. Navnet kom fra de to som startet gruppa - Trond "Torry" Eliassen, som var vokalist, og spilte trombone, saksofon og gitar, mens Arild Engh var trommis. Bandet var i starten et skikkelig danseorkester med full blåserrekke. De fikk sitt gjennombrudd med låta "Hippie Hege", som kom ut på singel i 1970.  Den ble lansert bredt, og spilt inn i både engelsk og tysk versjon. Torry Enghs solgte plater, opptrådte i radio og TV og reiste landet rundt. Etter hvert fikk de også mange jobber utenlands, og ble spesielt populære i Danmark. Men før dette, hadde de rendyrket stilen, byttet besetning flere ganger, og ble fast backingband for Dag Spantell fra 1973 til 1975, da han ble en fast del av "Treff" gjengen sammen med Stein Ingebrigtsen, Gro Anita Schønn og Inger Lise Rypdal. Torry Enghs og Dag Spantell ga ut en LP og flere singler. LP-platen "Karneval" kom ut i 1974, og ble promotert med singler som inneholdt sanger fra albumet. En av singelplatene hadde "Aj,Aj,Aj" på b-siden, med "Pappas gamle grammofon" på a- siden. "Aj, Aj, Aj" var skrevet av svensken Rune Wallenbom og var opprinnelig  utgitt av det svenske dansebandet Schytts. "Aj, Aj,Aj" fikk norsk tekst og musikalsk arrangement av Trond "Torry" Eliassen, og platen kom ut på merket EMI. Erik Botolfsen var produsent både for "Aj, Aj, Aj" og LP-en "Karneval" som ble Dag Spantells første LP-plate. Han hadde gitt ut utallige singelplater, og fått sitt gjennombrudd under den norske Grand Prix finalen i 1971, der begge sangene han fremførte, var favoritter. Han endte på en tredjeplass med "Vi vil tro det vi synger", som han fremførte sammen med Geir Wentzel (som for øvrig var medlem av Torry Enghs) og We-Be Karlsen. Han kom også på  femteplass med "Gi verden et smil." I 1969 var han nittien år og overtok som fast vokalist i Kjell Karlsens orkester etter at Odd Børre valgte å gi seg som artist på heltid. Dag Spantell var tilknyttet orkesteret til han begynte samarbeidet Torry Enghs i 1973. "Aj,Aj,Aj" kom inn på Norsktoppen 8. desember samme året, og fikk sju uker på lista, med fjerdeplass som beste resultat. På den første lista i 1974 ble sangen belønnet med en femteplass. Du kan høre sangen her: "Aj, Aj, Aj."  Torry Enghs & Dag Spantells øvrige plasseringer på Norsktoppen i 1974:

"Karneval" T & M:Les Humphries. Norsk tekst: Trond Eliassen. Antall uker på lista: 3.Beste resultat: 3.

"Du er som sendt fra himmelen." ("My Special Angel.") T & M: Jimmy Duncan. Norsk Tekst: Dag Spantell. Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista og gikk ikke videre til neste sending. 

"Loco- Motion." (" The Loco- Motion.") T & M: Gerry Goffin & Carole King. Norsk tekst: Ivar Eriksen. Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista og gikk ikke videre til neste sending. 

Torry Enghs & Geir Wentzel: "Totning." T & M: Al Capp. Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista og gikk ikke videre til neste sending. 

Dag Spantell, solo: "Hvorfor trenger vi helter?" ("Billy, Don't Be a Hero.") T & M: Mitch Murray & Peter Callander. Norsk tekst: Kari Diesen (Neegaard.) Sangen kom ikke inn blant de ti beste på lista og gikk ikke videre til neste sending. 



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsktoppen 1986 - vinnermelodiene: "Chinatown." Creation.

Norsktoppen 1986 - Vinnermelodiene: "Waiting for the Morning." Bobbysocks.

Norsktoppen 1986 - årets første liste: "Å, Carola." Harry Halvsjuk & The Håpløse.